Zatwierdzenia przez wiele osób

Zatwierdzenie przez wiele osób to funkcja zabezpieczeń na koncie Google Ads, która chroni Twoje konto przed nieautoryzowanymi działaniami. Wymaga ona zweryfikowania przez drugiego administratora konta zmian związanych z poufnymi danymi. W przypadku działań związanych z poufnymi danymi, takich jak dodawanie użytkowników czy zmiana ich ról, inni administratorzy Twojego konta będą musieli zatwierdzić te zmiany.

Z tego przewodnika dowiesz się, jak działa zatwierdzenie przez wiele osób i jak zarządzać na koncie prośbami o zatwierdzenie przez wiele osób.

Pierwsze kroki z zatwierdzeniem przez wiele osób

Zatwierdzenie przez wiele osób zabezpiecza Twoje konto, ponieważ wymaga zatwierdzenia zmian przez innego administratora w przypadku działań związanych z poufnymi danymi. Może to pomóc w blokowaniu prób przejęcia konta i nieautoryzowanych działań na koncie.

Działania związane z poufnymi danymi, takie jak dodanie nowego użytkownika, usunięcie obecnego użytkownika lub zmiana ról użytkowników, będą wymagać zatwierdzenia przez drugiego administratora. W miarę jak zmieniają się potrzeby w zakresie bezpieczeństwa, dodatkowe działania mogą również wymagać tego procesu zatwierdzania.

Proces zatwierdzania reklam – informacje

Gdy wprowadzasz na koncie Google Ads zmianę związaną z poufnymi danymi, do wszystkich administratorów w hierarchii zostaje wysłana prośba o zatwierdzenie. Wszyscy uprawnieni administratorzy kont w hierarchii otrzymają powiadomienie w usłudze z prośbą o sprawdzenie tych zmian.

Bezpośredni administratorzy i menedżerowie będący właścicielami konta, którego dotyczy prośba, otrzymują indywidualne powiadomienia o każdej prośbie, a pozostałe osoby w hierarchii otrzymują zbiorcze powiadomienia o wielu prośbach. W przypadku tych zatwierdzeń nie wysyłamy e-maili, dlatego należy regularnie sprawdzać powiadomienia w usłudze.

Administratorzy konta mają 20 dni na zatwierdzenie lub odrzucenie prośby, zanim wygaśnie. Jeśli w ciągu 20 dni nie zostaną podjęte żadne działania, prośby automatycznie wygasną. Jeśli działanie jest nadal konieczne, uruchom proces ponownie, aby wygenerować nową prośbę o zatwierdzenie.

Obok działań w interfejsie Google Ads wyświetlają się te stany prośby, które odpowiadają odpowiednim wartościom wyliczeniowym stanu w interfejsie Google Ads API:

  • Zakończono (APPROVED): działanie zostało sprawdzone i zatwierdzone przez administratora. Działanie zostanie wykonane, a osoba inicjująca otrzyma powiadomienie.
  • Odrzucono (REJECTED): działanie zostało sprawdzone i odrzucone przez administratora. Proponowane działanie jest zablokowane.
  • Anulowano (REVOKED): Pierwotny zgłaszający anulował oczekującą prośbę, zanim inny administrator podjął jakiekolwiek działania.
  • Wygasło (EXPIRED): jeśli w ciągu 20 dni nie zostaną podjęte żadne działania, prośba wygaśnie, a działanie zostanie odrzucone.
  • Oczekuje (PENDING): prośba czeka na sprawdzenie przez innego uprawnionego administratora.

Zarządzanie prośbami o zatwierdzenie przez wiele osób

Prośby o zmiany możesz sprawdzić na stronie Dostęp i bezpieczeństwo na koncie Google Ads.

Zatwierdzanie i odrzucanie prośby

Gdy prośba zostanie przesłana, inny administrator musi ją sprawdzić i zaakceptować, aby mogła zostać zrealizowana. Oto jak sprawdzić oczekujące prośby:

  1. Na koncie Google Ads kliknij Administracja > Dostęp i bezpieczeństwo.
  2. W menu Oczekujące zaproszenia kliknij Sprawdź prośbę.
  3. Sprawdź szczegóły każdej prośby. Aby zatwierdzić prośbę, kliknij Zatwierdź , a aby ją odrzucić, kliknij Odrzuć. Dodanych użytkowników możesz zarządzać na karcie Użytkownicy w sekcji Dostęp i bezpieczeństwo.

Anulowanie prośby

Jeśli chcesz anulować oczekującą prośbę, którą wysłałeś(-aś), wykonaj te czynności. Pamiętaj, że prośbę możesz anulować tylko wtedy, gdy nie została jeszcze zatwierdzona ani odrzucona przez innego administratora.

  1. Na koncie Google Ads kliknij Administracja > Dostęp i bezpieczeństwo.
  2. W menu Oczekujące zaproszenia kliknij Anuluj prośbę obok prośby, którą chcesz anulować.

Spowoduje to usunięcie powiadomień związanych z prośbą u wszystkich pozostałych administratorów konta.

Obsługiwane działania w interfejsie Google Ads API

Interfejs Google Ads API obsługuje zatwierdzenie przez wiele osób w przypadku 3 działań:

Prośbę o autoryzację przez wiele osób możesz rozwiązać lub anulować za pomocą usługi MultiPartyAuthReviewService.

Zatwierdzanie i odrzucanie prośby

Aby prośba mogła zostać zrealizowana, inny administrator musi ją sprawdzić i zaakceptować lub odrzucić. Aby zatwierdzić lub odrzucić prośbę, wywołaj metodę MultiPartyAuthReviewService.ResolveMultiPartyAuthReview za pomocą danych logowania użytkownika, który jest uprawniony do rozwiązania prośby. Zazwyczaj jest to drugi administrator konta.

Wypełnij obiekt ResolveMultiPartyAuthReviewOperation:

  • multi_party_auth_review: nazwa zasobu prośby o sprawdzenie przez wiele osób, która ma zostać rozwiązana.
  • new_status: ustaw wartość APPROVED, aby zatwierdzić prośbę, lub REJECTED, aby ją odrzucić.

Pamiętaj, że prośbę może zatwierdzić lub odrzucić tylko uprawniony użytkownik inny niż osoba zgłaszająca.

Anulowanie prośby

Jeśli chcesz anulować oczekującą prośbę, którą wysłałeś(-aś), możesz to zrobić, wywołując metodę MultiPartyAuthReviewService.ResolveMultiPartyAuthReview.

Ta operacja jest podobna do procesów zatwierdzania, z tym że musi zostać wykonana za pomocą danych logowania użytkownika, który utworzył pierwotną prośbę. Wypełnij obiekt ResolveMultiPartyAuthReviewOperation:

  • multi_party_auth_review: nazwa zasobu prośby o sprawdzenie przez wiele osób, która ma zostać anulowana.
  • new_status: ustaw wartość REVOKED.

Pobieranie oczekujących próśb

Listę oczekujących próśb o zatwierdzenie przez wiele osób możesz pobrać, uruchamiając to zapytanie za pomocą metody GoogleAdsService.Search lub GoogleAdsService.SearchStream:

SELECT
  multi_party_auth_review.resource_name,
  multi_party_auth_review.multi_party_auth_review_id,
  multi_party_auth_review.review_status,
  multi_party_auth_review.creation_date_time,
  multi_party_auth_review.request_user_email,
  multi_party_auth_review.operation_type,
  multi_party_auth_review.justification,
  multi_party_auth_review.target_resource,
  multi_party_auth_review.customer_user_access_review.old_customer_user_access,
  multi_party_auth_review.customer_user_access_review.new_customer_user_access,
  multi_party_auth_review.customer_user_access_invitation_review.new_customer_user_access_invitation
FROM multi_party_auth_review
WHERE multi_party_auth_review.review_status = PENDING