Zatwierdzenie przez wiele osób to funkcja zabezpieczeń na koncie Google Ads, która chroni je przed nieautoryzowanymi działaniami. Wymaga ona zweryfikowania przez drugiego administratora konta zmian związanych z poufnymi danymi. W przypadku działań związanych z poufnymi danymi, takich jak dodawanie użytkowników czy zmiana ich ról, inni administratorzy Twojego konta będą musieli zatwierdzić te zmiany.
Z tego przewodnika dowiesz się, jak działa zatwierdzenie przez wiele osób i jak zarządzać na koncie prośbami o zatwierdzenie przez wiele osób.
Pierwsze kroki z zatwierdzeniem przez wiele osób
Zatwierdzenie przez wiele osób zabezpiecza Twoje konto, ponieważ wymaga zatwierdzenia zmian przez innego administratora w przypadku działań związanych z poufnymi danymi. Może to pomóc w blokowaniu prób przejęcia konta i nieautoryzowanych działań.
Działania związane z poufnymi danymi, takie jak dodanie nowego użytkownika, usunięcie obecnego użytkownika lub zmiana ról użytkowników, będą wymagać zatwierdzenia przez drugiego administratora. W miarę rozwoju potrzeb w zakresie bezpieczeństwa możemy dodawać dalsze działania wymagające tego procesu zatwierdzania.
Proces zatwierdzania reklam – informacje
Gdy wprowadzasz na koncie Google Ads zmianę związaną z poufnymi danymi, do wszystkich administratorów w hierarchii zostaje wysłana prośba o zatwierdzenie. Wszyscy uprawnieni administratorzy kont w hierarchii otrzymają powiadomienie w usłudze z prośbą o sprawdzenie tych zmian.
Bezpośredni administratorzy i menedżerowie będący właścicielami konta, którego dotyczy prośba, otrzymują indywidualne powiadomienia o każdej prośbie, a pozostałe osoby w hierarchii otrzymują zbiorcze powiadomienia o wielu prośbach. W przypadku tych zatwierdzeń nie wysyłamy e-maili, dlatego należy regularnie sprawdzać powiadomienia w usłudze.
Administratorzy konta mają 20 dni na zatwierdzenie lub odrzucenie prośby, zanim wygaśnie. Prośby wygasają automatycznie, jeśli nie zostaną rozpatrzone w ciągu 20 dni. Jeśli wykonanie działania jest nadal konieczne, ponownie rozpocznij proces, aby wygenerować nową prośbę o zatwierdzenie.
Te stany żądań wyświetlają się obok działań w interfejsie Google Ads i odpowiadają odpowiednim wartościom wyliczeniowym stanu w interfejsie Google Ads API:
- Zakończono (
APPROVED): działanie zostało sprawdzone i zatwierdzone przez administratora. Działanie zostanie wykonane, a osoba inicjująca otrzyma powiadomienie. - Odrzucono (
REJECTED): działanie zostało sprawdzone i odrzucone przez administratora. Proponowane działanie jest zablokowane. - Anulowano (
REVOKED): Pierwotny zgłaszający anulował oczekującą prośbę, zanim inny administrator podjął działanie. - Wygasło (
EXPIRED): jeśli w ciągu 20 dni nie zostanie podjęta żadna decyzja, prośba wygaśnie, a działanie zostanie odrzucone. - Oczekuje (
PENDING): prośba oczekuje na sprawdzenie przez innego uprawnionego administratora.
Zarządzanie prośbami o zatwierdzenie przez wiele osób
Prośby o zmiany możesz sprawdzać na stronie Dostęp i bezpieczeństwo na koncie Google Ads.
Zatwierdzanie i odrzucanie prośby
Po przesłaniu prośby inny administrator musi ją sprawdzić i zaakceptować, aby zmiana została wprowadzona. Aby sprawdzić oczekujące prośby:
- Na koncie Google Ads kliknij Administracja > Dostęp i bezpieczeństwo.
- W menu Oczekujące zaproszenia kliknij Sprawdź prośbę.
- Sprawdź szczegóły każdej prośby. Kliknij Zatwierdź, aby zatwierdzić prośbę, lub Odrzuć, aby ją odrzucić. Dodanymi użytkownikami możesz zarządzać na karcie Użytkownicy w sekcji Dostęp i bezpieczeństwo.
Anulowanie prośby
Jeśli chcesz anulować oczekującą prośbę wysłaną z Twojego konta, wykonaj czynności opisane poniżej. Pamiętaj, że możesz anulować prośbę tylko wtedy, gdy nie została jeszcze zatwierdzona lub odrzucona przez innego administratora.
- Na koncie Google Ads kliknij Administracja > Dostęp i bezpieczeństwo.
- W menu Oczekujące zaproszenia obok prośby, którą chcesz anulować, kliknij Anuluj prośbę.
Spowoduje to usunięcie powiadomień związanych z prośbą u wszystkich pozostałych administratorów konta.
Obsługiwane działania w interfejsie Google Ads API
Interfejs Google Ads API obsługuje zatwierdzanie przez wiele osób w przypadku 3 działań:
- Zapraszanie nowego użytkownika na konto
- Zmiana poziomu dostępu istniejącego użytkownika
- Usuwanie dotychczasowego użytkownika z konta
Możesz rozwiązać lub unieważnić prośbę o zatwierdzenie przez wiele osób za pomocą MultiPartyAuthReviewService.
Zatwierdzanie i odrzucanie prośby
Inny administrator musi sprawdzić i zaakceptować lub odrzucić prośbę, aby zmiana została wprowadzona. Aby zatwierdzić lub odrzucić prośbę, wywołaj metodę MultiPartyAuthReviewService.ResolveMultiPartyAuthReview, używając danych logowania użytkownika, który jest upoważniony do rozpatrzenia prośby. Zwykle jest to drugi administrator konta.
Wypełnij obiekt ResolveMultiPartyAuthReviewOperation tymi danymi:
multi_party_auth_review: nazwa zasobu prośby o zatwierdzenie przez wiele osób, która ma zostać rozpatrzona.new_status: ustaw wartośćAPPROVED, aby zatwierdzić prośbę, lubREJECTED, aby ją odrzucić.
Pamiętaj, że prośbę może zatwierdzić lub odrzucić tylko upoważniony użytkownik inny niż zgłaszający.
Anulowanie prośby
Jeśli chcesz anulować oczekującą prośbę wysłaną z Twojego konta, możesz to zrobić, wywołując metodę MultiPartyAuthReviewService.ResolveMultiPartyAuthReview.
Ta operacja jest podobna do procesów zatwierdzania, ale musi zostać wykonana przy użyciu danych logowania użytkownika, który utworzył pierwotną prośbę.
Wypełnij obiekt ResolveMultiPartyAuthReviewOperation tymi danymi:
multi_party_auth_review: nazwa zasobu prośby o zatwierdzenie przez wiele osób, która ma zostać unieważniona.new_status: ustaw wartośćREVOKED.
Pobieranie oczekujących próśb
Listę oczekujących próśb o zatwierdzenie przez wiele osób możesz pobrać, uruchamiając to zapytanie za pomocą metody GoogleAdsService.Search lub GoogleAdsService.SearchStream:
SELECT
multi_party_auth_review.resource_name,
multi_party_auth_review.multi_party_auth_review_id,
multi_party_auth_review.review_status,
multi_party_auth_review.creation_date_time,
multi_party_auth_review.request_user_email,
multi_party_auth_review.operation_type,
multi_party_auth_review.justification,
multi_party_auth_review.target_resource,
multi_party_auth_review.customer_user_access_review.old_customer_user_access,
multi_party_auth_review.customer_user_access_review.new_customer_user_access,
multi_party_auth_review.customer_user_access_invitation_review.new_customer_user_access_invitation
FROM multi_party_auth_review
WHERE multi_party_auth_review.review_status = PENDING