Najczęstsze pytania

Opis

Profil dewelopera w Google Play to miejsce, w którym możesz poznawać technologie Google i zdobywać osiągnięcia. W Twoim profilu są widoczne odznaki i informacje o postępach w pokonywaniu ścieżek, takich jak ćwiczenia z programowania i filmy.

Obecnie Profil dewelopera w Google Play jest w otwartej wersji beta. Twoja opinia jest kluczowa, bo pozwala nam rozwiązać wszelkie problemy jeszcze przed opublikowaniem aplikacji. Dziel się swoimi przemyśleniami i sugestiami, wybierając Prześlij opinię na dole dowolnej strony profilu dewelopera.

Najczęstsze pytania

Czym są odznaki?

Plakietki to osiągnięcia, które otrzymujesz, gdy ukończysz ćwiczenie, np. ćwiczenie lub quiz, albo bierzesz udział w społecznościach lub wydarzeniach Google Developers.

Co to są ulubione plakietki?

Możesz wybrać maksymalnie 5 zdobytych odznak do wyróżnienia u góry profilu.

Czym są ścieżki?

Ścieżki to uporządkowane zbiory powiązanych treści, np. filmy i ćwiczenia z programowania, które pomagają poznać określone narzędzie lub koncepcję dla programistów. Po ukończeniu ścieżki możesz rozwiązać quiz, aby uzyskać odznakę. Aby rozpocząć, wejdź na developers.google.com/learn/pathways.

Co się stanie, gdy zmienię swój profil na publiczny?

Gdy ustawisz swój profil jako publiczny, będzie on (developers.google.com/profile/u/me) widoczny dla wszystkich w internecie. Obejmuje to imię i nazwisko, zdjęcie, rolę, firmę lub szkołę, biografię, otrzymane statystyki oraz linki do mediów społecznościowych (w tym GitHuba, Gitlaba, Twittera, LinkedIn i Stackoveflow). Zapisane strony, ocenione strony i wydarzenia, w których wzięto udział, nie będą częścią Twojego profilu publicznego.

Ustawienia profilu możesz zmienić na stronie developers.google.com/profile/u/me/settings.

Czym jest spersonalizowany niestandardowy adres URL?

Gdy ustawisz swój profil dewelopera jako publiczny, możesz ustawić spersonalizowany niestandardowy URL, który pozwoli Ci łatwo go udostępnić w mediach społecznościowych, w CV i na innych forach internetowych. Ten link przekierowuje użytkowników do Twojego profilu publicznego. Twój spersonalizowany link działa z adresami g.dev/ i https://developers.google.com/profile/u/me.

Ważna uwaga: spersonalizowane zmiany niestandardowego adresu URL są ograniczone do jednej zmiany na 30 dni. Niestandardowy URL zostanie usunięty i nie będzie mógł go ponownie zarezerwować przez co najmniej 30 dni.

Czy mogę mieć więcej niż 1 niestandardowy URL?

Niestandardowy adres URL może być przypisany do jednego profilu tylko do jednego, ale można je zmieniać raz na 30 dni.

Jak przenieść niestandardowy URL z jednego profilu do innego?

Jeśli chcesz przenieść dotychczasowy niestandardowy URL na nowe konto, zmień go w starym profilu i odzyskaj ten, który chcesz zachować w nowym profilu. Pamiętaj, że niestandardowy URL możesz zmieniać tylko raz na 30 dni.

Dlaczego moje konto zostało ustawione jako prywatne?

Jeśli uznamy, że treści w Twoim profilu naruszają naszą politykę treści, ustawimy Twoje konto jako prywatne, a treści z Twojego profilu zostaną usunięte. Przez co najmniej 60 dni nie będzie można ponownie ustawić konta jako publicznego. Google zastrzega sobie również prawo do zawieszenia lub zablokowania Ci dostępu do usług albo do usunięcia konta Google zgodnie z opisem w sekcji Podejmowanie działań w przypadku wystąpienia problemów w Warunkach korzystania z usług Google.

Co się stanie, gdy zintegruję swój profil z aplikacją lub usługą innej firmy?

Jeśli zezwolisz aplikacji na dostęp do Twojego profilu dewelopera w Google Play, będzie ona miała dostęp do informacji w Twoim profilu, nawet jeśli nie ustawisz go jako publicznego. Dowiedz się więcej o zarządzaniu aplikacjami i usługami innych firm mającymi dostęp do Twojego konta.

Gdzie znajdę mój profil dewelopera?

Aby się zalogować i uzyskać dostęp do swojego profilu dewelopera w Google Play, wejdź na developers.google.com/profile/u/me.

Jak edytować swój profil?

Aby edytować swój profil, wejdź na developers.google.com/profile/u/me.

Ile to kosztuje?

Profil dewelopera w Google Play jest bezpłatny i dostępny dla każdego, kto ma konto Gmail lub obsługiwane przez Google.

Dlaczego nie mogę utworzyć profilu za pomocą konta Google Workspace?

Profil dewelopera w Google Workspace obsługuje różne rodzaje kont Google Workspace. Jeśli jednak pojawia się błąd, dostęp do usługi Google Developers może mieć administrator Twojej organizacji.

Więcej informacji znajdziesz w artykule Włączanie i wyłączanie Google Developers na kontach użytkowników.

Jak działają zakładki, kolekcje i zapisane strony?

Możesz tworzyć i porządkować spersonalizowane kolekcje, dodając do zakładek strony dla deweloperów, które Cię interesują. Kliknij ikonę zakładki obok tytułu dowolnej strony dewelopera, aby dodać ją do zakładek.

Strony dodane do zakładek są dodawane do domyślnej kolekcji Moje zapisane strony lub do kolekcji własnych kompozycji. Strony można też zapisywać w wielu kolekcjach. Możesz przeglądać swoje kolekcje i zarządzać nimi na stronie Zapisane strony.

Co się stanie, jeśli usunę kolekcję?

Jeśli usuniesz kolekcję, wszystkie strony z tej kolekcji dodane do zakładek zostaną usunięte z Twoich zapisanych stron, chyba że zapiszesz je też w innej kolekcji.

Co to jest informacja o wersji?

Informacje o wersji to podsumowanie najnowszych zmian, ulepszeń i poprawek błędów. Po zaktualizowaniu jednej z zapisanych stron i opublikowaniu informacji o wersji otrzymasz w witrynie powiadomienie z informacją o zmianie. Możesz też wyrazić zgodę na otrzymywanie cotygodniowego e-maila z aktualizacjami informacji o wersji. Aby to zrobić, otwórz kartę Powiadomienia w Ustawieniach i zaznacz pole obok opcji Informacje o wersji.

Czy mogę przenieść moje konto lub połączyć je z innym profilem?

Obecnie nie można przenieść ani scalić swojego profilu dewelopera z innym kontem. Zachęcamy do korzystania z konta osobistego (w stosownych przypadkach) w Profilu dewelopera, aby zachować wszystkie plakietki i informacje.

Jak mogę usunąć dane z konta?

Po zalogowaniu się kliknij Ustawienia > Konto > Zamknij konto, aby usunąć swoje konto.

Gdzie należy zgłaszać problemy lub opinie?

Korzystasz z wersji beta i Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna, bo pomoże Ci rozwiązać wszelkie pozostałe problemy przed wprowadzeniem aplikacji na rynek. Aby podzielić się uwagami i sugestiami, wybierz Prześlij opinię na dole dowolnej strony profilu dewelopera.