tryb utraconego urządzenia

Tryb utraconego urządzenia to funkcja dostępna na urządzeniach należących do firmy, która umożliwia pracodawcom zdalne blokowanie i zabezpieczanie utraconego urządzenia oraz opcjonalne wyświetlanie na ekranie urządzenia wiadomości z informacjami kontaktowymi pracownika lub działu IT. Pomaga to chronić dane organizacji i pracowników podczas próby odzyskania urządzenia oraz zwiększa szanse na jego odzyskanie.

Uwaga: tryb utraconego urządzenia jest przydatny, gdy istnieje szansa na odzyskanie urządzenia, ponieważ po odzyskaniu można go od razu używać do pracy bez utraty danych i konieczności ponownego udostępniania. Zalecamy, aby najpierw użyć trybu utraconego urządzenia, aby spróbować odzyskać urządzenie. Jeśli jednak po włączeniu tego trybu na co najmniej 24 godziny nadal nie uda Ci się odzyskać urządzenia, zalecamy zdalne wyczyszczenie urządzenia, aby zapewnić jak najlepszą ochronę danych służbowych.

Wymagania wstępne

Urządzenie musi należeć do firmy. Profil służbowy jest obsługiwany w Androidzie 13 i nowszym, a w pełni zarządzane urządzenia w Androidzie 11 i nowszym.

Włączanie trybu utraconego urządzenia

Aby przełączyć urządzenie w tryb utraconego urządzenia, wyślij do niego polecenie z typem START_LOST_MODE. W poleceniu musisz podać co najmniej 1 z tych informacji:

  • Wiadomość o utracie
  • Numer telefonu
  • Adres e-mail
  • Ulica i numer

Opcjonalnie administrator IT może podać te informacje:

  • Nazwa organizacji

Przykład:

command_body = '''{
 "type": "START_LOST_MODE",
 "startLostModeParams": {
   "lostOrganization": {
     "defaultMessage": "Example Organisation",
     "localizedMessages":{
       "en-US": "Example Organisation"
     }
   },
   "lostStreetAddress": {
     "defaultMessage": "1800 Amphibious Blvd. Mountain View, CA 94045",
     "localizedMessages":{
       "en-US": "1800 Amphibious Blvd. Mountain View, CA 94045"
     }
   }
 }
}'''

androidmanagement.enterprises().devices().issueCommand(
   name='enterprises/{}/devices/{}'.format(enterprise_id, device_id),
   body=json.loads(command_body)
).execute()

Po pomyślnym przełączeniu w tryb utraconego urządzenia urządzenie jest blokowane, wszystkie aplikacje są blokowane, a DeviceState urządzenia zmienia się na LOST.

Nie można przełączyć urządzenia w tryb utraconego urządzenia, jeśli:

  • urządzenie nie należy do organizacji;
  • urządzenie jest już w trybie utraconego urządzenia;
  • hasło do urządzenia zostało zresetowane przez administratora IT w ciągu ostatnich 12 godzin;
  • pracownik ręcznie wyłączył tryb utraconego urządzenia w ciągu ostatnich 12 godzin;
  • jest to profil służbowy na urządzeniu należącym do firmy i profil służbowy jest wstrzymany.

Uwaga: tryb utraconego urządzenia jest obsługiwany w trybie bezpośredniego uruchamiania.

Stan alertu

Jest to pierwszy stan, w jakim znajduje się urządzenie po przełączeniu w tryb utraconego urządzenia. W tym stanie urządzenie dzwoni przez maksymalnie 5 minut, co daje użytkownikowi możliwość znalezienia urządzenia i wyłączenia trybu utraconego urządzenia. W tym czasie lokalizacja urządzenia nie jest zgłaszana.

lost-mode-state-one
Rysunek 1. Urządzenie w trybie utraconego urządzenia, w stanie utraconego i alertu.

Jeśli urządzenie jest dostępne w stanie alertu, wyświetlane są 2 opcje:

  • To moje urządzenie – umożliwia pracownikowi wpisanie hasła i wyłączenie trybu utraconego urządzenia. Jeśli nastąpi to przed upływem 5 minut, żadne dane o lokalizacji nie zostaną wysłane z urządzenia do administratora.
  • Znalazłem(-am) to urządzenie – umożliwia osobie innej niż pracownik wyłączenie dzwonka urządzenia. Spowoduje to przejście urządzenia w stan utraconego.

Uwaga: lokalizacja urządzenia jest udostępniana administratorowi dopiero po upływie 5 minut.

Stan utraconego

W tym stanie urządzenie przestaje dzwonić i wysyła okresowe aktualizacje lokalizacji. Aktualizacje lokalizacji są wysyłane jako logi użytkowania, które usługa EMM może subskrybować za pomocą powiadomień Pub/Sub.

Częstotliwość raportowania lokalizacji zależy od standardowego trybu uśpienia Androida Doze mode. Gdy urządzenie jest odłączone od zasilania, nieruchome i ma wyłączony ekran, przechodzi w tryb uśpienia, który opóźnia dostęp do sieci w tle i okresowe aktualizacje lokalizacji, aby oszczędzać baterię. Urządzenie automatycznie wychodzi z trybu uśpienia i wznawia regularne aktualizacje lokalizacji, gdy tylko wykryje ruch fizyczny, ekran zostanie aktywowany lub urządzenie zostanie podłączone do ładowarki.

lost-mode-reported-lost
Rysunek 1. Urządzenie w trybie utraconego urządzenia, zgłoszone jako utracone.

Jeśli urządzenie jest dostępne w stanie utraconego, wyświetlane są maksymalnie 3 opcje:

  • Odblokuj – umożliwia pracownikowi wpisanie kodu dostępu i wyłączenie trybu utraconego urządzenia.
  • Zadzwoń do właściciela – rozpoczyna połączenie telefoniczne na numer podany w parametrach włączenia trybu utraconego urządzenia. Ta opcja jest ukryta, jeśli nie podano numeru telefonu.
  • Alarmowy – umożliwia dostęp do telefonu alarmowego.

Wyłączanie trybu utraconego urządzenia

Aby wyłączyć tryb utraconego urządzenia, wyślij do niego polecenie z typem polecenia STOP_LOST_MODE. W przeciwieństwie do polecenia włączenia trybu utraconego urządzenia nie trzeba podawać żadnych dodatkowych informacji. Tryb utraconego urządzenia można też wyłączyć ręcznie, podając hasło do urządzenia.

Przykład:

command_body = '''{
  "type": "STOP_LOST_MODE",
  "stopLostModeParams": {}
}'''

androidmanagement.enterprises().devices().issueCommand( name='enterprises/{}/devices/{}'.format(enterprise_id, device_id), body=json.loads(command_body) ).execute()

Gdy tryb utraconego urządzenia zostanie wyłączony, wszystkie aplikacje na urządzeniu zostaną odblokowane, a pracownik będzie mógł korzystać z urządzenia jak zwykle. Zastosowany stan urządzenia zostanie zresetowany do stanu, w jakim znajdowało się urządzenie przed włączeniem trybu utraconego urządzenia.

Powiadomienia Pub/Sub

Aby otrzymywać wiadomości o trybie utraconego urządzenia, np. potwierdzenie włączenia lub wyłączenia tego trybu, musisz włączyć i zasubskrybować w firmie typy powiadomień COMMAND i USAGE_LOGS notification types.

Pub/Sub COMMAND zawiera informacje o tych zdarzeniach:

  • StartLostModeStatus – wskazuje, że administrator pomyślnie przełączył urządzenie w tryb utraconego urządzenia.
  • StopLostModeStatus – wskazuje, że administrator pomyślnie wyłączył tryb utraconego urządzenia.

Pub/Sub USAGE_LOGS zawiera informacje o tych zdarzeniach:

Uwaga: działania wykonywane przez administratora wywołują powiadomienia w Pub/Sub COMMAND. Działania wykonywane przez pracownika wywołują powiadomienia w Pub/Sub USAGE_LOGS.